ADS

27 December 2010

Interaksi bersama pengembara BMD2

Malam tadi kebetulan saya tidur lambat, ehh, bukan selalu tidur lambat ke hehehe ... tiba - tiba ternampak ada seorang yang menggunakan nickname AskWhatBeskal komen pada beberapa gambar saya di laman sosial Facebook. Ohhh, alangkah bertuahnya gambar - gambar saya dijengah oleh pengembara mengelilingi dunia berbasikal negara kita (BMD2) iaitu saudara Aswad. Setelah kami berinteraksi dan komen - mengomen pada dua keping gambar touring saya. Saya mengambil peluang untuk memperkenalkan laman basikaltouring.blogspot.com ini pada beliau dan meminta beliau memberikan komennya. Jom ikuti interaksi kami seawal pagi 27hb Dis 2010 ...

* Azizan Zolkipli 27 December at 02:23
Salam Aswad
jom jengah2 http://basikaltouring.blogspot.com  komen / kritik le apa patut hehehe ...

* AskWhatBeskal 27 December at 02:30
waalaikumsalam wakjan
teman ni x pndai nk kritik org ... just kite share jer pengalaman n ilmu sedikit yg saye ade nih. hahaha ... lawa pannier mike. ortlieb? bli kt mane? hrga brape erk??

* Azizan Zolkipli 27 December at 02:48
alahhh, kritik je mcm ala2 juri awam Akademi Fantasia tu hehehe ... pannier yg merah tu Ottlieb, tapi kwn saya nama Nor Muzammil tu yg punya. katanya dia beli kat kedai outdoor Lafuma di Bangsar. harga dlm RM550 ke RM600 ntah tak ingat plak ...

saya punya guna Top Peak aje, tak sampai dua tahun guna dah koyak. rasanya Deuter yg korang guna tu lagi bagus lah cuma ia bukan kategori 'pannier drybag' je sebab kena guna raincover kan ...  

* AskWhatBeskal 27 December at 03:58 
pendapat sy ler dr pengalaman ...
mmg sy sangt gembira bile nengok wakjan n kwn2 p touring.
sbb dlm pengembaraan byk benda kite pelajari ttg kehidupan
dalam negara mmg mudah tp bile dh kluar lingkungan asia mmg byk benda boleh kite fahami n pelajari.

byk pengembara yg sy jmpa ade muda, ade senior, ade veteran n ade senior veteran umur 79thn dr US (pencen mayor california). 
tp yg menarik nyer hikmah mengembara tuh
sy byk jmpa org muda n student umur 20'an
dr muda depa da menanam sifat berani keluar dr lingkungan kepompong
ade yg doktor, engineer, biological n hebat2 ler deme tp mengapa mengembara sikal hbiskn cuti thunan or cuti semester. bg org melayu itu xde clas, takot bahaya, mahal n mcm2 fikiran -ve.
sy hairan mengapa budak2 universiti dr jepun or europe suke hbiskn cuti semester dgn mengembara sikal ??? mengapa mereka sedangkan dlm islam da suruh kite mengembara dan lihatlah dunia supaya tidak berasa selesa dlm kepompong kite dan merasakan kite adalah yg terbaik.

bangsa yang maju adalah bangsa yg mengembara dan pelajari sesuatu utk memperbaiki diri, bangsa dan negara. sy kagum melihat seorang perempuan jepun berumur 22thn sy jmpa kt kyrgyzstan. dia berani travel backpack sorang2 smpai duit hbis. then nk cari keje dlm pengembaraan utk tampung kos pengembaraan dia. mmg ckup survive dan tabah deme. klu budak laki kt msia klu umur 25 thn pon blom tntu berani lakukan pekara yg dirasakan x masuk akal tp itulah cara terbaik utk menimba ilmu kehidupan ...

so sy ucapkan taniah kt wakjan n kwn2 sbb berfikiran lebih terbuka utk mengembara. kuatkan semangat ... pasti ade sesuatu yg dpt kite pelajari setiap detik pengembaraan kite.

sy nih dpt menulis da mcm motivator plak ... hahaha ...

alatan mengembara yg lebih baik dr pengalaman sy

- frame steel @ cromoly @ besi standart geometri adalah pling bagus utk kegunaan touring kerana binaan keras dan mudah diperbaiki jika rosak (kedai welding besi byk kt mane, kalu titanium or aluminium pyh ler)

- tayar pling thn lasak adalah schwalbe marathon tp hrga berbaloi RM200/pcs

- carrier pling bagus custom made besi sbb jika patah mudah welding

- stem adjustable pling sesuai utk mengembara kerana posisi kayuh kayuhan lebih santai. kalu race perlukan erodinamik

- seadle pling best adlah BROOKS.tp hrga nyer berbaloi.

- groupset pling tahan lasak dan murah utk drivetrain adlah shimano deore.

- wheelset pling sesuai n thn lasak kena custom.hub guna shimano deore XT 36hole + rim mavic 719 + spoke steel @ byk duit psg DT Swiss ... hehehe

- handle bar sesuai mengikut keselesaan. flatbar or handle no 8 standart size sesuai ... riserbar or monkey bar x sesuai sbb prob nk psg handlebar bag bracket + gadjet mcm GPS, meter, loceng pyah nk psg. hahaha ...

- v-brake lg mudah maintainance n ringan. disk brake bgus utk laluan bergunung-ganang bg menyerap haba ketika membrek turun gunung. tp pyah kena adjust kerap berbanding v - brak ade clearance gap luas berbanding disk brake yg ciput. tp kalu pkai trailler tarik tuh elok pkai disk sbb pnjg perlu cengkaman brek yg maximum.

- khemah kena tngok kwsn n negara kite lalu. mcm khemah kmi nih x sesuai utk musim sejuk. tp xde budget nk bli iglu 3 layer so guna jer la yg nih ... hahaha ...

- sleeping bag pon ikot kwsn n suhu kwsn tersebut. kena sesuaikan ler limit sleepingbag tuh.

- air minuman pling ckit kna ade kt sikal adalah 2liter x kira ler ade gula, berkarbonat, mineral water n beer (mat salleh touring musim sejuk bwk beer utk pnaskn bdn. hahahaa ...

- stok mknan bergantung kemampuan ler nk bwk n space pd pannier. stove campingaz pling thn lasak stakat nih sy guna. yg china pon boleh jgk. hehehe ... murah cket ...

- pkaian bwk pling ringkas or yg bleh combine 2 in 1 mcm suar ade zip 3 suku tuh. leh pkai siang mlm, sejuk pnas, nk solat or ape2 ler ...

- peta laluan set sendri ler. nk mudah pkai GPS Garmin Csx60.

- gadjet elektronik mcm netbook, mp3, mini CD writer, multi-card reader, universal charger, bateri alkali spare utk lampu sikal dpn blakang, extention utk mudah cas bateri, laptop, hp dll

- baju hujan kena spare / poncho pkai buang pon ok

- alat ganti sikal (spoke 7 btg minimum, minyak rantai, tube 3 minimum seorg, pin rantai utk smbung, brake pad / brake shoes, BB, pam sikal high presure,

- kasut klip or kasut sukan biasa x kisah. bwk sandle pon ok utk pkai kyuh tp pastikan paddle sesuai n pkai stokin utk keselamatan

- halmet or tidak terpulang. safety first.

- pkaian santai lg sempoy ... x perlu fit mcm rider.

- sun protection perlu guna jika cuaca panas n sunglass.

- trip santai kurang dr seminggu boleh melebihi 2 org tapi jgn lebih dr 7org. jika trip lama lebih dr seminggu better 2 org jer ckup dan jgn lebih sbb tiada org ketiga or batu api. segalanya kena teamwork dr berkyuh, mkn, memasak, tido khemah, tumpang umah org pon mudah klu 2org. klu dh smpai 10 org jenuh ler tuan rumah. hahahaah ...

ntah yg lain2 kalu sy lupa, itulah kelemahan sy ...
ni pon just share utk pnduan kite same2 utk mengembara.

z Z z Z z Z z Z - masa dapat reply Aswad ni, rasanya saya dah ke 'alam lain' kot. hahaha, jangan marah : ) lepas hari dah siang barulah balas balik pada Aswad, seperti di bawah:

Azizan  Zolkipli 27 December at 08:28

terima kasih Aswad utk panduan yg panjang lebar tu. ilmu yg bermanfaat, memang elok utk dikongsikan bersama ... oklah, selamat merehatkan diri & kemudian berkelana lagi. kirim salam pada bro Khalib ekk ... 

 W     A     S     S     A     L     A     M 

Catatan:
Saudara Aswad, atau nama sebenar beliau  Mohd Aswad Bin Zainal adalah salah seorang dari duo kayuhan berbasikal mengelilingi dunia (BMD2) negara kita bersama seorang lagi tourer, saudara Khalib atau nama sebenar Abdul Khalib Zakaria. Dikhabarkan mereka sekarang sedang berada di Greece dan akan ke Italy pula selepas itu. Catatan pengalaman dan rakaman lensa mereka boleh dilayari di http://bmd2.multiply.com Semoga Allah SWT melindungi & merahmati perjalanan mereka semasa sedang berkelana agar dapat pulang ke tanahair untuk sama - sama berkongsikan pengalaman bersama kita. InsyaAllah dengan izinNya sama - samalah kita doakan ...

Kata - Kata Hikmat:


 Gambar yang mula - mula dikomen Aswad.


 Gambar kedua yang dikomen Aswad.


 Laman rasmi BMD2


  Jurnal perjalanan terbaru BMD2


Koleksi foto sepanjang perjalanan BMD2


Profail Aswad di Facebook. Perhatikan stail rambut terbaru beliau. Saya tak mau komen apa - apa hehehe ...


 Rakan kayuhan BMD2 sorang lagi, bro Khalib. Malangnya beliau tak approve friend application saya : (


 Yeayyy, udah ada link dalam BMD2. Terima kasih korang : )


 Pautan pengembara berbasikal seantero dunia yang diletakkan dalam blog. Kalau dulu cuma ada senarai omputih aje, sekarang dah boleh berbangga dengan pencapaian pengembara negara kita. Malaysia boleh !!


Catatan perjalanan Mr. Meng di http://bentonhimalaya.blogspot.com


Jurnal perjalanan encik Zahariz di http://zahariz.wordpress.com


7 comments:

Aswad BMD2 said...

mr. meng sy jmpa dia dlm perjalanan kmi berdua ke border boten,laos-china.mula2 ingatkan jepun tp bile nengok blkng ade bendera jalur gemilang....teruja giler sy time tuh.....hebat meng nih.yg lg best plak tuh dia asal dari kuale kangsar.mmg blik nnt sy nk lepak dgn dia.mungkin dia skrg da smpai tibet kot.....zahariz plak sy xsempat jmpa sbb lost contact time kt china.yg menarik nyer tuh sy ke bishkek sbb transit visa uzbek tamat.tp x check komen dia rupa nyer berada di bishkek jgk....xde rezki gaya nyerrr....

Azizan Zolkipli said...

Kalau korang bertiga dok lepak semeja. mesti boleh berkongsi macam2 cerita kan ...

Aswad BMD2 said...

hehehehe.....tau x per....tmbh plak pengerusi dato hasan nawawi.tntu bravooooo.....kikikikiki.....share pengalaman smpai sminggu x abes.hahaha

Akmal Hizam said...

banyak saya belajar dari posting yang ini.
terima kasih.

Azizan Zolkipli said...

Akmal Hizam: terima kasih kerana sudi melawat laman ni. ilmu yg bagus & berguna, sama2 lah kita kongsikan insyaAllah ...

Redzuan Ahmad said...

Thanks for sharing Wak Jan n Pak Aswad. Mana nak cari frame besi tu, ada kedai2 yg boleh direkomenkan ?

Azizan Zolkipli said...

Redzuan Ahmad: terima kasih banyak atas lawatan anda. dulu saya dapat satu set full bike ni, di kedai basikal ABC, Bandar Seri Damansara, Kepong.

kebetulan ada orang tolak kat kedai tu, saya pun apalagi terus booking bayar deposit dulu. ada duit baru ambik basikal tu.

nak rekomen kedai2 lain, saya pun tak pasti sangat lah ...