ADS

08 April 2011

Kayuhan Dua Tasik di Pahang - Hari 2, Bhgn 1

13.02.2011, Ahad.

Sepagi di Tasik Bera 
Sebelum hari cerah lagi saya dan Shuk telah bangun pada pagi hari minggu itu. Hari ini, tiga belas haribulan Februari tahun 2011 Masihi, genaplah umur saya tiga puluh tiga tahun. Alhamdulillah syukur ke hadrat Allah Yang Maha Esa, dengan izinNya saya masih diberi kesempatan untuk hidup dan bernafas di muka bumi ini. Dalam hati kecil, saya turut bersyukur dan berterima kasih kepada ibu yang melahirkan saya, juga pada ayah yang bersusah payah mencari rezeki untuk membesarkan saya.

Telefon bimbit saya kemudian dihidupkan, setelah malam tadi dimatikan bertujuan untuk penjimatan bateri. Bertalu – talu khidmat pesanan ringkas (sms) memasuki kotak masukan (inbox) telefon bimbit saya. Semuanya mengucapkan selamat ulangtahun kelahiran dan mendoakan kesejahteraan hidup saya. Ada yang berbunyi serius, tidak kurang ada juga yang berbunyi jenaka mengusik saya. Terima kasih kalian semua, saya tidak dapat membalas segala sms disebabkan tidak sempat menambah kredit ketika di Temerloh dan terlupa berbuat demikian ketika singgah makan tengahari di bandar Bera pada hari sebelumnya.

Nota: Tulisan berwarna biru boleh diklik untuk bacaan lanjut. Imej beresolusi lebih tinggi boleh dilihat dengan cara klik pada gambar. Segala gambar yang digunakan dalam artikel ini adalah dari rakaman lensa saudara Fairos (Ah Chong) dan Shuk (Mohd Shukri), hak cipta terpelihara. Ucapan terima kasih tidak terhingga saya  ucapkan pada mereka berdua.

Program Kayuhan Dua Tasik di Pahang ini sengaja dirancang bersempena menyambut harilahir saya. Sebelum itu, saya merancang untuk kembara berbasikal (touring) di pulau Langkawi pada cuti Tahun Baru Cina tetapi terpaksa dibatalkan kerana salah seorang peserta mengikuti ekspedisi pendakian Trans Noring di Kelantan bawah anjuran kelab Orang Gunung Kuala Lumpur. Kayuhan ini adalah kali ketiga berturut – turut buat diri saya sempena menyambut hari kelahiran. Kali pertama pada tahun 2009 dengan mengikuti kayuhan Kuala Lumpur – Port Dickson – Kuala Lumpur anjuran Along @ Biawak Tasik dari grup d’ 68k Ampang bersama berbelas rakan kayuhan yang lain. Kali kedua ialah kayuhan Cherating – KualaTerengganu – Cherating bersama Muzammil dan kak Faiz semasa cuti Tahun Baru Cina tahun 2010.

Menyambung cerita, setelah ke bilik air untuk membersihkan diri saya kembali ke katil buaian (hammock) untuk menyambung tidur. Tidur dalam kedinginan pagi di Tasik Bera adalah satu nikmat yang sukar dilafazkan dengan kata – kata. Puas tidur, saya bangun kembali dan hari pun telah mulai cerah. Meminjam kamera Nikon D80 milik Shuk, saya berseorangan membawa basikal ke tepi tasik untuk merakamkan suasana pagi di tasik Bera. Berikut beberapa gambar – gambar yang sempat saya rakamkan.


 jam 0719: Di tebing tasik berhampiran dewan terbuka tempat kami menginap


 Pondok yang dibina di dalam tasik, barangkali dijadikan tempat untuk memancing


 Sejenis tumbuhan berbucu tajam yang mendominasi kebanyakan kawasan di tasik Bera


 
Kawasan berpagar milik Pusat Interpretasi Unit Pengurusan Tapak RAMSAR Tasik Bera bawah kelolaan Jabatan Perhilitan


 Tapak haiwan pemangsa ? 


jam 0738: Dewan terbuka tempat kami berempat menginap


 
Kayak dan sampan gentian kaca (fibreglass) untuk disewa oleh pengunjung


 
Pemberitahuan umum mengenai undang – undang perikanan


jam 0748: Kawasan hutan pinggir tasik yang masih berkabus di awal pagi


jam 0749: Refleksi pemancing di air tasik


 jam 0759: Basikal saya berlatarbelakangkan jeti Tasik Bera


 jam 0801: Rumah terapung yang terletak di seberang tasik


 jam 0803: Pandangan bahagian dasar tasik bersama sejenis rerumput air


jam 0810: Kawasan siarkaki yang terdapat di pinggir tasik


Refleksi basikal saya di air tasik


 
Satu lagi refleksi basikal saya, pada sudut lain pula


Selesai merakamkan gambar, saya kembali ke dewan tempat kami menginap pada jam lapan setengah. Didapati Ah Chong sudah bangun dari tidur dan uncle Chew telah pun mandi dan mempersiapkan barangannya. Saya kemudian mengajak Ah Chong ke tasik, kali ini dengan memberikan beliau tugasan untuk menjadi jurufoto peribadi saya pula hehehe ... Setelah merakamkan gambar masing – masing, kami berdua pergi ke kawasan tebing berhampiran kawasan bawah jeti. Ketika berada di situ, saya melihat sebahagian laluan siarkaki ditenggelami air tasik. Tiba – tiba, datang idea nakal untuk berbasikal meredah air tasik yang sedalam lebih kurang lima belas sentimeter itu. Saya mengarahkan Ah Chong untuk mengambil pada sudut yang difikirkan sesuai, sambil saya mengayuh basikal di dalam air tasik. 


jam 0832: Ah Chong dan uncle Chew telah bangun dari tidur apabila saya kembali ke tempat kami menginap


Ah Chong turut mengambil peluang untuk bergambar kenangan


Ooppsss, aksi seksi ‘beach boy’. Errr bukan, ‘lake boy’ lah hehehe ...


 
Berbasikal melalui kawasan siarkaki yang telah ditenggelami air tasik


“Jom, kita cuci basikal” ...


 
“Peace, no war” ...


Puas bermain air sambil berbasikal, saya mengajak Ah Chong untuk ke jeti pula. Saya membawa basikal naik ke atas mengikuti jalan jauh manakala Ah Chong memanjat tebing tanah di lereng bukit untuk ke jeti. Dari jeti utama, kami berdua turun ke jeti terapung dan bergambar kenangan di situ pula. Seperti biasa, minda saya tiba – tiba mendapat idea untuk menjalankan penggambaran ala kreatif pula ...


Kawasan jeti utama dan jeti terapung dari arah Bera Lake Resort


 
Pemandangan jeti terapung dari bahagian tepi jeti utama


Di jeti utama menuju jeti terapung


Berada di jeti terapung, berlatarbelakangkan jeti utama (kanan) dan kafetaria Bera Lake Resort (kiri)


 
Sedang mengaktifkan mode santai


 
Menikmati suasana pagi di persekitaran Tasik Bera


 
Ah Chong, bergambar kenangan di jeti terapung


 
Bermeditasi bersama basikal ?


 
Berkayuh atas jeti terapung pula. Semua tempat nak dikayuhi, aduhaiii ...


Bergambar sudah, berkayuh pun sudah, tiba – tiba perut berasa lapar pula. Kelihatan dari jauh, Shuk dan uncle Chew telah berada di kafetaria untuk bersarapan. Saya kemudian mengajak Ah Chong untuk bersama mereka bagi bersarapan.


“Aduhhh, kena pikul basikal naik tangga lah pulak” ...


 
Ah Chong berkayuh di jeti utama dalam perjalanan menuju ke kafetaria


Lagi anak tangga harus dilalui untuk ke kafetaria


Tibanya kami berdua di kafetaria, Shuk dan uncle Chew telah pun menghabiskan sarapan mereka. Cuma menu nasi lemak sahaja yang dijual untuk makanan pada pagi itu, tiada pilihan lain, nasi lemak pun nasi lemak lah ... Jika kafetaria ini tidak dibuka pun ianya tidak mendatangkan masalah pada kami berempat kerana telah membawa beras dari rumah dan membeli makanan dalam tin semasa singgah di bandar Bera sebagai persediaan. Semasa bersarapan, Ah Chong memberikan keputusan yang amat sukar untuk dibuatnya iaitu beliau akan balik ke Kuala Lumpur bersama basikal dan kereta saya. Selepas ini, hanya kami bertiga sahaja yang akan menyambung perjalanan ke Tasik Chini dan kemudian pulang ke Temerloh.


 
Basikal diletakkan berhampiran kafetaria


 
Menikmati sarapan masing – masing dengan menu yang sama iaitu nasi lemak


Sesudah bersarapan pada lebih kurang jam sepuluh pagi, kami beredar dari kafetaria menuju ke dewan terbuka. Mengemaskan barangan peribadi masing – masing, juga mempersiapkan basikal dengan barangan yang akan dibawa. Dalam jam sebelas setengah, kami semua meninggalkan kawasan tempat bermalam dan naik ke atas di kawasan tempat meletak kereta Bera Lake Resort. Berhadapan tempat meletak kereta terdapat sebuah papantanda peta kawasan Tasik Bera. Kami bergambar kenangan di sini, dengan disertai oleh seorang wanita berbangsa Cina iaitu isteri kepada salah seorang pemancing yang kami temui malam tadi ketika di jeti terapung.


 
Foto bersama semua ahli kayuhan, basikal Ah Chong tidak kelihatan kerana telah diletakkan di atas rak basikal di bumbung kenderaan


 
Seorang wanita berbangsa Cina turut bergambar kenangan bersama kami


Habis bergambar, kami memulakan kayuhan menuju ke persimpangan masuk jalan utama - jalan tasik Bera dengan diiringi Ah Chong yang berkereta. Melalui kawasan pendakian yang agak curam, inilah tentangan awal untuk kami bertiga seawal dua kilometer pertama. Ah Chong kelihatan agak gembira menyakat saya dan Chuk yang ketinggalan jauh di belakang uncle Chew dengan cara membunyikan hon dan menyuruh kami mempertingkatkan kelajuan. Sabor ajelah ... Sampai di pertengahan, laluan pendakian mulai rata dan kebanyakan hanya menuruni bukit hinggalah tiba di pos pengawal. Semasa menuruni bukit, kami harus lebih berhati – hati agar tidak melanggar atau dilanggar kenderaan yang datang dari arah depan kerana pandangan terhalang oleh jalan sempit yang berliku.


 
Pusat Interpretasi Unit Pengurusan Tapak RAMSAR Tasik Bera di bawah seliaan Jabatan Perhilitan yang terdapat sebelum tiba di Bera Lake Resort dan boleh dilawati oleh orang awam


 
Pendakian awal dalam perjalanan keluar dari Tasik Bera


 
Uncle Chew jauh meninggalkan saya dan Shuk di belakang


Selang lebih kurang lima belas minit meninggalkan perkarangan Bera Lake Resort, kami bertiga sampai di pintu gerbang dengan didahului oleh Ah Chong beberapa minit sebelumnya. Kami bertiga mengambil gambar, gambar terakhir bersama Ah Chong sebelum beliau pulang ke Kuala Lumpur manakala kami bertiga menyambung perjalanan. Selesai bergambar, kami bersalaman dan menghala ke destinasi masing – masing.


 
Pos pengawal di pintu masuk ke Tasik Bera


 
Pintu gerbang ke jalan masuk Tasik Bera


 
Pelan lokasi kawasan Tasik Bera


 
Bersama Ah Chong di pintu gerbang


 
Ahli kayuhan kini hanya tinggal tiga orang : (


 
Mula memasuki jalan Bera Selatan – Felda Melati


B E R S A M B U N G ... No comments: